TIPS & TRUCS

CHIPPEN EN REGISTREREN VAN PUPS VERPLICHT!!Honden geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bijeen aangewezen databank worden geregistreerd. Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf die datum worden geimporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen.

Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft.

 

Waarom wordt dit verplicht?

In Nederland zijn veel honden. Er zijn ook veel mensen met honden bezig. Niet alleen de eigenaren, maar ook bijvoorbeeld fokkers en handelaren. Veel van deze mensen hebben het beste met de hond voor, maar soms gaat het helaas toch mis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de malafide hondenfokkerij en –handel. Daar vinden nog steeds veel misstanden plaats.

Honden worden vaak niet gevaccineerd, worden te jong bij de moeder weggehaald, zijn slecht gesocialiseerd of worden tijdens hun korte leven slecht behandeld.

Daarnaast zijn er eigenaren die hun hond mishandelen of verwaarlozen.

Om dit soort praktijken beter aan te kunnen pakken is er vanaf 1 april 2013 een chipverplichting voor honden. Je helpt hier aan mee door je ervan te verzekeren dat je pup gechipt en geregistreerd is.

 

Een ander pluspunt van een gechipte en geregistreerde hond is dat als je dier er vandoor gaat of verdwaalt en door iemand gevonden wordt, men snel kan zien waar het dier geregistreerd staat. Als je zorgt dat je gegevens altijd actueel zijn, dan kan men gemakkelijk contact met je opnemen. Je moet hiervoor bij de registratie wel apart toestemming geven.

 

Hoe werkt een chip?

De chip is een klein buisje van ongeveer 14 mm groot. In het buisje zit een klein stukje micro-electronica bestaande uit een spoel en een microchip, die een uniek registratienummer bevat. De chip wordt met een naald onder de huid tussen de schouderbladen of in de hals van het dier aangebracht. Je ziet hem daarna niet meer zitten.

Wanneer een afleesapparaat in de buurt van de chip gehouden wordt, gaat in de spoel een kleine inductiestroom lopen waardoor de chip een signaal uitzendt. Het afleesapparaat vangt dit op en kan het nummer aflezen. Zonder afleesapparaat doet de chip niks: er zit geen batterij of andere energiebron in.

 

Hoe werkt registreren?

Het is niet zo dat een hond die gechipt wordt, ook automatisch geregistreerd is! Op de chip staat alleen maar een nummer. Een koppeling van dit nummer met je adresgegevens in een databank is noodzakelijk om te weten bij wie de hond hoort. Sommige dierenartsenpraktijken verzorgen behalve het chippen ook die registratie in een databank voor je. Anders moet je zelf contact opnemen met een van de aangewezen databanken om het chipnummer en jouw gegevens te laten registreren.

Op de website www.chipjedier.nlkun je zien welke databanken hiervoor zijn aangewezen. Zorg ervoor dat je gegevens altijd up-to-date blijven. Dus als je telefoonnummer verandert, wanneer je verhuist of als je hond overlijdt, geef dat dan door aan de databank.

 

Waar moet je op letten als je een hond koopt?

Een pup kopen in Nederland.

Verzeker je er van dat de pup die je wilt kopen gechipt én geregistreerd is door de fokker, de handelaar of door de particulier waar je de pup van koopt. Vraag bij de aankoop van de hond een bewijs van de chip-registratie.

Bij honden die in Nederland gechipt zijn, moet gebruik gemaakt zijn van een chip die een nummer bevat van 15 cijfers, waarvan de eerste 3 cijfers 528 zijn. Dit is de landencode voor Nederland. Chips die voldoen aan de ISO standaard die in Europa gebruikt wordt, voldoen hieraan. Rashonden geboren in Nederland met een NHSB-stamboom van de Raad van Beheer zijn altijd gechipt door de Raad van Beheer met een chip die aan de ISO standaard voldoet.

Een hond uit het buitenland.

Honden die uit het buitenland naar Nederland komen, moeten al verplicht gechipt zijn op grond van Europese regels. Vervolgens moet je de hond binnen 2 weken na invoerdatum registreren. Dit is verplicht voor pups, maar ook voor oudere dieren! Als je hond korten dan 3 maanden blijft, bijvoorbeeld voor vakantie, dan is dit niet nodig. Let er op dat de chip van een buitenlandse hond voldoet aan de ISA standaard die in Europa wordt gebruikt. Deze chipnummers hebben 15 cijfers en zijn door alle afleesapparaten te lezen. Voldoet de chip niet aan deze norm dan ben je er zelf voor verantwoordelijk  dat de chip kan worden uitgelezen.

 

Hoe moet je de hond registreren?

Zodra de hond bij jou in huis komt wonen, moet je de registratie aanpassen met je eigen naam en adres. Dit kun je doen bij één van de databanken die de Minister van Economische Zaken heeft aangewezen.

Doe je dit niet dan ben je in overtreding en riskeer je een boete. Op de website www.chipjedier.nl en www.drloket.nl  kun je vinden welke databanken aangewezen zijn. Denk er goed aan om bij verhuizing of verkoop van de hond de registratie van je hond aan te passen en laat de hond uitschrijven op het moment dat deze overlijdt. Je bent verplicht om dit soort veranderingen binnen veertien dagen door te geven. De databanken mogen zelf bepalen welke prijs ze voor de registratie rekenen. Zodra je de hond hebt geregistreerd ontvang je schriftelijk of digitaal een registratiebewijs. Bewaar dit goed.

 

Wat gebeurt er met je gegevens?

De databanken moeten voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Je privacy is dus verzekerd en je gegevens worden ook niet gebruikt door anderen.

Zo kunnen en mogen gemeenten deze gegevens niet gebruiken voor bijvoorbeeld het innen van de hondenbelasting. Als je wilt dat je als eigenaar gemakkelijk te traceren bent als je hond vermist raakt, dan kun je de databank toestemming geven dat jouw gegevens daar wel voor mogen worden gebruikt. De databanken zijn verplicht om bepaalde gegevens na de registratie op te sturen naar het Ministerie van Economische zaken. Opsporingsinstanties zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectiedienst (LID) maken gebruik van deze gegevens om bijvoorbeeld illegale hondenfokkers en –handelaren op te sporen.


Meer informatie

Het LICG geeft namens het Ministerie van Economische Zaken uitleg over de verplichting om honden te chippen en te registreren.

Kijk daarvoor op www.chipjedier.nl

Daar vind je nog veel meer informatie over de verplichting en kun je de antwoorden op veel gestelde vragen lezen. Je vindt er ook een overzicht van de aangewezen databanken voor de registratie.