TIPS & TRUCS

WAAROM IS VITAMINE C ZO BELANGRIJK VOOR CAVIA’S?


De meeste dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken in hun lichaam. Cavia’s kunnen dit echter niet. Zij missen namelijk het enzym L-gulonolactone oxidase, dat nodig is voor synthese van vitamine C uit glucose.

Vitamine C wordt niet in het lichaam opgeslagen, dus de cavia moet het dagelijks via de voeding krijgen. Het is ook bekend dat de cavia sneller vitamine C afbreekt dan bijvoorbeeld de mens. Als een cavia niet voldoende vitamine C krijgt, dan kunnen er al binnen tien dagen problemen ontstaan.

GEVOLGEN
Vitamine C is bij de cavia belangrijk voor de vorming van collageen, dat voorkomt in: bloedvaten, botten, kraakbeen, gebit en huid. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor de weerstand en de werking van het zenuwstelsel.

KENMERKEN VAN EEN VITAMINE C TEKORT
Een vitamine C tekort kan onder andere zorgen voor problemen met bloedvaten, slijmsliezen en het gebit. Symptomen van een vitamine C tekort kunnen zijn:
-    Diarre
-    Niet kunnen/willen eten door pijnlijke kaakgewrichten en gebitsproblemen
-    Gewichtsverlies en slechte groei door niet kunnen/willen eten
-    Pijnlijke gewrichten en kreupelheid (door bloedingen in gewrichten)
-    Slechte vacht en haaruitval
-    Wondjes genezen slecht of heel langzaam
Kortom, het is dus erg belangrijk dat een cavia voldoende vitamine C krijgt.

VITAMINE C IN CAVIAVOEDING
In de meeste cavia voeding wordt vitamine C toegevoegd. Echter niet altijd in een gestabiliseerde vorm; dit betekent dat vitamine C onder invloed van licht en lucht sneller kan afbreken.
Omdat voeding na het openen niet altijd onder optimale omstandigheden (donker, luchtdicht, droog) wordt bewaard kan het vitamine C gehalte snel terug lopen. In deze gevallen is het voor de cavia noodzakelijk dat extra vitamine C wordt bijgegeven.

KAN EEN CAVIA TEVEEL VITAMINE C BINNEN KRIJGEN?
Vitamine C is een wateroplosbare vitamine, dus eventuele overdosering kan de cavia kwijt raken via de urine. Vitamine C wordt niet opgeslagen en wordt vrij snel afgebroken in het lichaam. Meestal kan een teveel aan vitamine C geen kwaad.
Echter, bij hoge doseringen in combinatie met een hoog calciumgehalte in de voeding kunnen blaasstenen ontstaan. Gebruik daarom alleen vitamine C preparaten die op de cavia zijn afgestemd.

De nieuwe Beaphar Vitamine C tabletten zijn precies afgestemd op de vitamine C behoefte van een volwassen cavia (40 mg) en hebben een lekkere sinaasappelsmaak. De dagelijkse aanvulling voor de cavia!!