TIPS & TRUCS

TEKEN GEVAARLIJK?


De teek
De teek lijkt op een plat spinnetje. Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

De levenscyclus van een teek.
Een teek heeft vier levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. In de laatste drie stadia hebben teken bloed nodig. Ze gaan hiervoor op zoek naar een dier of mens. Dat noemen we de gastheer. Als deze gastheer besmet is met de lymebacterie (de bacterie Borrelia burgdorferi) kan de teek ook besmet raken. Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de bodem tussen grassen en bladeren. Daar gaat de teek over naar een volgend levensstadium. Een besmette teek houdt de lymebacterie bij zich.
Na enkele maanden gaat de teek op zoek naar de volgende gastheer voor een nieuwe bloedmaaltijd. Als de teek besmet is, kan tijdens de bloedmaaltijd ook de gastheer besmet raken. Vooral nimfen en volwassen vrouwtjesteken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. De volwassen vrouwtjesteek legt eieren nadat ze is volgezogen met bloed. Daarna gaat de teek dood. De eitjes zijn niet geinfecteerd met de lymebacterie. Teken raken pas besmet tijdens een bloedmaaltijd van een met de lymebacterie besmet dier (vooral kleine knaagdieren en vogels).

Wat is de ziekte van Lyme?
Lyme-borreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirocheten. Dit zijn spiraalvormige bacterien die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europe wordt deze infectie voornamelijk overgebracht door teken, om precies te zijn de tekensoort ixodes ricinus. Deze tekensoort komt voor in heel Europa, van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. De teek komt voor in bosrijke omgevingen en plekken met hoog gras, maar ook in de eigen tuin.
Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.Risico’s
In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20 procent!) besmet met Borrelia. Alle honden lopen na een beet van een geinfecteerde teek het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Het kan maanden duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmet dier pas symptomen twee tot vijf maanden na een tekenbeet. Veel geinfecteerde dieren tonen helemaal geen ziekteverschijnselen.

Wat is het risico voor uw huisdier?
Veel gezien symptomen zijn kreupelheid (één of meer ontstoken gewrichten), koorts en loomheid. In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Oudere dieren of dieren met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op Lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient u bij twijfel altijd een dierenarts te raadplegen.

Behandeling
Lyme-borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.

Vaccinatie
In gebieden waar veel (besmette) teken kunnen voorkomen kan, naast preventieve snelwerkende producten tegen teken, vaccinatie worden overwogen. Vaccins die beschermen tegen Lyme-borreliose voorkomen de overdracht van Borrelia van de teek naar de hond. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor twaalf maanden bescherming.

Lyme-borreliose: ook een mensenziekte
Ixodes-teken kunnen ook Lyme-borreliose overdragen op mensen. Elk jaar worden er 65.000 gevallen gemeld in Europa. Sypmtomen bij mensen variëren van vrij algemeen zoals hoofdpijn, koorts, vermoeidheid tot de bekende karakteristieke huiduitslag (erythema migrans).
Zonder adequate behandeling kan de ziekte zich verspreiden in gewrichten, hart en centraal zenuwstelsel.
U kunt het risico op tekenbeten verminderen door lange broeken en bovenkleding met lange mouwen te dragen wanneer u door bosrijke gebieden of grasland loopt.

Teken kunnen nog bijten als de hond of kat is behandeld met een product. Er kunnen dus nog vastzittende teken (zowel dood als levend) op het dier zitten. In de meeste gevallen sterft de teek voordat deze zich volledig heeft vastgehecht, zodat het risico van de overdracht van infectieziekten minimaal is. Hoe sneller een teek wordt verwijderd (liefst binnen 24 uur), hoe kleiner de kans op besmetting met een infectieziekte.

Sinds juli 2014 is er een speciale tekentest leverbaar!!
Dit is een thuistest die in 10 minuten de aanwezigheid van de Borrelia bacterie (ziekte van Lyme) in de teek aantoont. Deze test is geschikt voor teken op mens en dier.
In het geval, van een beet door een besmette teek kan het beste contact worden opgenomen met arts of dierenarts om te bepalen welke behandeling noodzakelijk is.
Er is ook een speciale Teken Scanner App. Met de tekenscanner app kunt u gratis de teek op 36 ziekten laten onderzoeken.
Download daarom de tekenscanner app en vraag de gratis onderzoekskit aan.