de Dwerghamster


DE GESCHIEDENIS

Dwerghamsters kennen we nog niet zolang als huisdier. Het is pas sinds ongeveer 1970 dat ze in Nederland gehouden worden, maar sinds deze tijd zijn ze mateloos populair geworden.

Vooral de Russische dwerghamster, en dat is vooral te danken aan hun aardige karakter en klein formaat. De Russische dwerghamster is een klein wollig diertje, ongeveer 7 cm lang, blauwgrijs van kleur en over de volle lengte lopen wat donkere strepen. 's Winters kunnen ze wat lichter van kleur zijn. Er bestaan ook kleurvariaties, zoals wit en blauw.

Dat dwerghamsters zo populair bij kinderen zijn is niet alleen opvoedkundig van veel waarde, maar door het omgaan met een dier, leert de jeugd ook dat zij medeverantwoordelijk is voor de natuur.

HUISVESTING
In uw huisdierenspeciaalzaak zijn verschillende hokken, bakken of kooien met extra fijne tralies voor dwerghamsters verkrijgbaar. Een hamsterkooi moet ruim zijn, minimaal 30x40 cm, eenvoudig schoon te maken zijn en de dieren mogen zich er niet in bezeren. In een drinkfles geven we elke dag vers drinkwater en voor het voer is een aardewerk bakje ideaal. Een geïnstalleerd slaaphuisje met wat hamsterwol wordt in ieder geval graag en regelmatig gebruikt. De kooi van een dwerghamster moet op een tocht en vochtvrije plaats gezet worden. Daarnaast moet er voldoende licht aanwezig zijn, zonder dat de zon in het hok schijnt.

Als bodembedekking kunt u hout of strovezels gebruiken. Hamsters zijn van zichzelf erg zindelijk en het is dan ook aan te raden om een hamstertoilet in de hoek te plaatsen, voorzien van wat kattenbakkorrels en wat keuteltjes, en u zult versteld staan hoe snel uw hamster dit toilet gebruikt.
Als u geen toilet gebruikt, kunt u wat kattenbakkorrels onder de bodembedekking aanbrengen (met milieukeur, dan kan alles bij het schoonmaken in de groencontainer!) voor een optimale opname van de urine. De kooi moet minimaal éénmaal per week schoongemaakt worden. Hierbij wordt alle bodembedekking verwijderd. Door een schone kooi kunnen veel ziektes voorkomen worden.

DE VOEDING
Voor de dwerghamster is in uw huisdierenspeciaalzaak een hamstervoer te koop met een gevarieerde samenstelling van granen, zaden, zonnepitten, wat pinda's en Johannesbrood. In de betere hamstervoeders zitten ook dierlijke grondstoffen verwerkt, omdat in de natuur hamsters ook wat insecten eten. Dwerghamsters eten eerst hun lievelingszaden uit het voer.
Het is echter belangrijk dat ze ook de andere voedingsstoffen eten.Verder kunt u het dwerghamstermenu wat aanvullen met onkruidzaad of trosgierst voor vogels, of een klein beetje gedroogde knaagdiersnacks op basis van groente en fruit. Ook meelwormen zijn voor de dwerghamster een heerlijke traktatie. Verder maken een zoutliksteen en een knaagsteen de voeding compleet.

WETENSWAARDIGHEDEN
Alle dwerghamsters komen uit het steppengebied tussen Zuidoost Europa en Centraal Azië, en bewonen daar de droge steppen, graanvelden en zandgronden. Over het algemeen wonen ze in droge gebieden. De meeste dwerghamsters die in de winkels verkocht worden zijn Russische of Campbelli dwerghamsters. Beide soorten zijn vriendelijk en zullen niet snel bijten. Andere soorten zijn o.a. de Roborovski dwerghamster en Chinese dwerghamster.

Er dient zo vroeg mogelijk begonnen te worden met het tam maken van de dieren, echter niet meteen na aankoop! Het gekochte dier moet zich eerst wat thuis gaan voelen en de geur van zijn verzorger leren kennen. Hamsters zijn echte nachtdieren en zullen overdag dus veel slapen. Speel er dus vooral aan het begin van de avond mee. Als de hamster slaapt, maak je hem eerst wakker, en laat hem even wat rondlopen in de kooi. Steek daarna de hand in de kooi en geef hem wat lekkers of laat hem een keer over je hand lopen. Als hij aan je hand gewend is til je hem (als een lift) voorzichtig uit de kooi. Beetpakken doen we de dwerghamster pas als hij goed aan ons gewend is. Een dwerghamster herkent zijn verzorger hoofdzakelijk aan zijn geur, en in mindere mate aan zijn stem. Omdat geuren zo belangrijk zijn kan men zich voorstellen dat bepaalde zeepsoorten, handcrèmes e.d. de hamster in de war kunnen brengen.
Wanneer een tamme dwerghamster ineens agressief wordt moet men aan deze mogelijkheid denken. Ook kan het gebeuren dat na het eten van een appel uw vingers zo lekker ruiken dat dwerghamsters er per ongeluk in bijten.
 
Dwerghamsters leven in de natuur solitair en zoeken elkaar slechts in de paartijd op. Ze leven dus niet in paartjes of groepen. Het houden van een paartje dwerghamsters is natuurlijk wel leuk, maar vroeg of laat zullen er dan ook jonge dwerghamstertjes komen. Wilt u geen jongen, dan kunt u beter besluiten één hamstertje of twee vrouwtjes, dan wel twee mannetjes uit hetzelfde nest te kopen. U neemt dan wel het risico dat er op latere leeftijd territoriumgedrag kan ontstaan en u beide hamsters alsnog apart moet gaan zetten. Bij een dwerghamster die alleen zit, kunt u beter geen nieuwe meer zetten.

VOORTPLANTING
Als men met dwerghamsters wil fokken, is het raadzaam om dit het eerste levensjaar te doen, het tweede jaar zijn ze hiervoor te oud. De ideale leeftijd is ongeveer 3 á 4 maanden.Het vrouwtje is om de 4 á 5 dagen 15 tot 20 uur vruchtbaar en 18 tot 20 dagen na de bevruchting kunt u het nest verwachten, meestal zo'n 6 tot 7 jongen.

Gedurende de drie weken dat het vrouwtje de jongen zoogt moet u het hok niet schoonmaken.

Als de jongen 5 weken oud zijn moet u ze apart van de ouders zetten, en ook de mannetjes en vrouwtjes scheiden. Als tijdens het fokken het mannetje bij het vrouwtje in de kooi verblijft is het aan te raden een tweede slaaphuisje in de kooi te plaatsen.

GEZONDHEIDSZORG

Diarree is de meest voorkomende ziekte én doodsoorzaak bij dwerghamsters. Een dier met diarree ziet er echt ziek uit en heeft vaak een smerig en nat achterwerk. Diarree ontstaat vaak als gevolg van onoplettendheid van de verzorger: nat, bedorven of verkeerd voer, vuil drinkwater of tocht. Soms is een overdaad aan fruit of groente de oorzaak.

Dwerghamsters zijn echte zaadeters. Geef de dwerghamster wat lauwe kamillethee of een antidiarreemiddel en eventueel wat knäckebröd of beschuit. Maak het hok twee maal per dag schoon. Knapt het diertje binnen twee dagen niet op, ga dan naar de dierenarts. De combinatie van kou of te hoge temperaturen, met vocht, kunnen verkoudheid veroorzaken. Ook als u zelf verkouden of grieperig bent moet u oppassen met uw dwerghamster. Zet uw hamster droog en warm en blijft er vuil uit de neus komen, dan moet er de dierenarts aan te pas komen.

Gezwellen komen over het algemeen bij oudere dwerghamsters voor. Dit kan een vorm van huidkanker zijn, of opgezwollen melkklieren bij vrouwtjes. Heeft het dier zichtbaar last van zo'n gezwel, dan kan men het beste het dier een pijnloze dood gunnen en in laten slapen. Te lange tanden kunnen ontstaan als er niet voldoende mogelijkheden zijn om te knagen. Als dit problemen bij het eten veroorzaakt, moeten deze tandjes even geknipt worden. Voorkomen kan dit worden door het plaatsen van een knaagsteen in de kooi en het regelmatig aanbieden van wat vers wilgenhout.