Konijn


ALGEMEEN
Het konijn behoort tot de familie haasachtigen. Een konijn is dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen knaagdier.
In de natuur leven konijnen in grote groepen in grasland, duinen of heidegebieden. Ze zetten hun territorium af met keutels, kleine plasjes en door hun kin langs voorwerpen te wrijven. Ze eten vooral in de avond en ochtend. Midden op de dag rusten ze. Konijnen vinden het prettig om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen.
Konijnen worden al meer dan 2000 jaar als huisdier gehouden. Het zijn leuke en gezellige dieren, die zich snel aanpassen en hun verzorger leren kennen.

HUISVESTING
Konijnen zijn echte groepsdieren. Het liefs worden minstens 2 konijnen samen gehouden in een voldoende groot hok. De beste combinatie is een (gecastreerd) mannetje en een vrouwtje samen. Of twee vrouwtjes die van jongs af aan samen opgroeien. Soms kan het voorkomen dat de vrouwtjes, op latere leeftijd onder invloed van hormonen, gecastreerd moeten worden om goed samen te kunnen blijven leven.

Konijnen kunnen binnen of buiten gehouden worden.

Konijnen die buiten gehouden worden, hebben een ruim, stevig (houten) hok op poten nodig. Een deel van het hok moet afgesloten zijn, zodat het als nachthok en schuilplek tegen weersomstandigheden kan dienen. Aan het hok kan het beste een ren worden bevestigd zodat de konijnen voldoende bewegingsvrijheid hebben. Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen. Het is daarom niet verstandig een buitenkonijn in de winter naar binnen te halen. Als u een konijn buiten wilt laten leven, zet ze dan voor het eerst in de zomer buiten. Als ze buiten gewend zijn, ontwikkelen ze een wintervacht waarmee ze stevige vrieskou kunnen weerstaan.

Ook konijnen die binnen gehouden worden hebben een ruim hok nodig. Daar naast is het aan te raden de konijnen dagelijks los te laten lopen zodat ze voldoende beweging krijgen. Laat konijnen echter nooit zonder toezicht los in huis. Ze kunnen kabels doorknagen of aan giftige planten knabbelen. Een oplossing is om een ren in huis te plaatsen van losse, aan elkaar te maken, panelen. Deze ren is verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak. Het hok mag niet op de tocht of in de zon staan.

Als bodembedekker kan het beste materiaal op basis van papier, mais, strokorrels of hennep worden gebruikt. Dit is niet stoffig en neemt voldoende luchtjes op. Konijnen die buiten worden gehouden hebben ook extra stro nodig tegen de kou. Konijnen zijn heel schone dieren, ze doen hun behoefte het liefst in een vaste hoek van het verblijf. Hiervoor zijn speciale (hoek) toiletjes te koop. Gevuld met bijvoorbeeld houtkorrels, maiskorrels of hennepvezel.

Verder is er in het hok een huisje of iets anders aanwezig om onder te schuilen. Een voerbak, drinkfles, hooiruif en voldoende speeltjes zijn zeker ook onmisbaar.

DE VOEDING
Een konijn is een planteneter en heeft behoefte aan veel vezels. Deze zitten vooral in ruwvoer zoals hooi. Geef uw konijn daarom dagelijks onbeperkt vers (kruiden-) hooi. Verder dient u uw konijn de eerste paar weken uitsluitend hetzelfde voer te geven wat ook in de winkel is gevoerd. Dit zijn harde brokjes (biks) waar alle benodigde voedingsstoffen naast het hooi inzitten. Als aanvulling kunt u verse groente geven zoals : witlof, andijvie of wortel, mits langzaam aangewend. Ook zijn er diverse lekkere en gezonde snacks en wilgentakjes om op te knagen verkrijgbaar in de dierenwinkel. Een konijn moet onbeperkt vers drinkwater kunnen drinken, dus zorg voor voldoende water.

Konijnen eten een deel van hun keutels, de zogenaamde blindendarmkeutels, direct uit de anus op. In deze ontlasting zitten onmisbare voedingsstoffen. Vindt u deze glimmende trosjes keutels te vaak terug in het hok, dan is de kans groot dat uw konijn teveel voer krijgt.

VOORTPLANTING
Konijnen zijn vruchtbaar vanaf drie tot vijf maanden. Het is echter onverstandig om met te jonge konijnen te fokken. De draagtijd is ongeveer 29 tot 33 dagen. Een nest bestaat vaak uit drie tot acht jongen, maar kan ook groter zijn. De jongen worden kaal en blind geboren. Ze worden vaak maar eens per dag door hun moeder gezoogd. Na drie weken komen ze uit hun nest, maar pas na zes tot zeven weken zijn ze oud genoeg om hun geboorteplek te verlaten. Houd er rekening mee dat de moeder direct na de worp weer vruchtbaar is.

GEZONDHEIDSZORG
Darmstoornissen, meestal diarree, kunnen ontstaan door verandering in temperatuur, voeding of voedingswijze. Vraag altijd direct advies aan de winkel waar u uw konijn gekocht heeft als uw konijn diarree heeft.
Een gezond konijn is een actief, oplettend dier dat graag eet en een schone droge vacht heeft. Aanwijzingen dat uw konijn ziek is zijn: lusteloosheid, niet willen eten, vuile ogen, vuile neus en vieze vacht rond de anus, kwijlen, jeuk, kale plekken en het schuin houden van de kop. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met de dierenspeciaalzaak of de dierenarts.
Er zijn twee gevaarlijke besmettelijke ziekten bij konijnen: myxomatose en VHD. Tegen deze twee ziekten kunt u uw konijn laten inenten. Voor meer informatie kunt u terecht bij de dierenarts.


VERZORGEN EN HANTEREN
De meeste konijnen vinden het fijn om te worden geaaid. Als u een konijn wilt optillen, doe het dan als volgt: begin met de kop van het konijn naar u toe. Leg uw ene hand om zijn achterwerk heen. Schuif uw andere hand onder zijn borst. Til het konijn op en leg het tegen uw lichaam aan, het liefst met zijn kop onder uw arm. Bij het terugzetten van het konijn kunt u het dier het beste achteruit zijn hok inzetten, zodat het niet uit uw armen kan springen en zichzelf kan verwonden. Til een konijn nooit alleen aan zijn nekvel of oren op! Zorg ervoor dat het konijn niet kan spartelen, zijn achterpoten zijn heel sterk!

Zowel kort- als langharige konijnen moeten regelmatig worden geborsteld. De nagels van uw konijn mogen niet te lang zijn. In de dierenspeciaalzaak zijn goede borstels, kammen en nagelknippers te koop.

Het hok van uw konijn moet regelmatig (minimaal 1 keer per week) schoongemaakt worden. Als het gaat stinken bent u eigenlijk al te laat. Het toilet kan het best dagelijks worden schoongemaakt.


BENODIGDHEDEN:

• Ruim binnen- of buitenhok
• Konijnen ren
• Bodembedekking
• Hooi
• Stro (buitenkonijnen)
• Konijnen toilet
• Vulling voor in het toilet

• Voer
• Drinkfles
• Voerbak
• Hooiruif
• Wilgentakjes
• Gezonde snacks
• Borstel en kam
• Huisje
• Voldoende speelgoed (konijnen houden van uitdaging!)