Ratten


DE GESCHIEDENIS
De voorouder van onze tamme rat is de bruine rat Rattus norvegicas, en komt oorspronkelijk uit Azië.

Tamme ratten zijn al generaties lang in gevangenschap verzorgd en gefokt, met als resultaat de vriendelijke zachtaardige tamme rat van nu, met een vacht in een enorm aantal kleurvariaties.

Dat ratten steeds meer aan populariteit winnen bij kinderen heeft niet alleen een opvoedkundige waarde, maar door het omgaan met dieren leert de jeugd ook dat zij medeverantwoordelijk is voor de natuur.

HUISVESTING
In uw huisdierenspeciaalzaak vindt u een grote keuze aan kooien die geschikt zijn voor ratten, een sociaal dier dat bij voorkeur met meerdere bij elkaar gehouden moet worden. Voor 2 ratten is een kooi nodig van minimaal 80x40x40 cm, zodat er veel speelmogelijkheden in gezet kunnen worden. Verder is het van belang dat de kooi makkelijk schoon te maken is, en de dieren moeten zich er niet in kunnen bezeren.

Ratten klimmen en klauteren graag en daarom gaat de voorkeur uit naar een kooi met horizontaal lopende tralies of gaas. In een drinkfles geven we elke dag vers drinkwater en voor het voer is een aardewerk of rvs bakje ideaal.Ratten liggen graag in een huisje. Plastic hamsterhuisjes zijn echter niet geschikt, ze knagen het stuk en zijn voor een volwassen rat veel te klein. Wel geschikt zijn bv cavia/konijnenhuisjes. De rattenkooi moet op een tocht en vochtvrije plaats in de huiskamer gezet worden, liefst op een stevig tafeltje of kastje. Hierdoor is de rat meer betrokken bij wat er om hem heen plaatsvindt. De plaats moet voldoende licht zijn, zonder dat de zon in de kooi schijnt. Als bodembedekking zijn beukensnippers, maïskolfkorrels of papierreepjes zeer geschikt. Ratten zijn zeer gevoelig voor stof, dus beslist geen zaagsel gebruiken. De kooi moet minimaal eenmaal per week schoongemaakt worden. Hierbij wordt alle bodembedekking verwijderd, en de bodem schoongewassen. Door een schone en stofvrije kooi kunnen veel ziektes voorkomen worden.

DE VOEDING

Ratten zijn alleseters, maar een tamme rat is daardoor zeker geen vuilnisbak. In uw huisdierenspeciaalzaak is speciaal rattenvoer verkrijgbaar met de juiste samenstelling van granen, zaden, plantaardige en dierlijke eiwitten, aangevuld met extra vitamine A, voor een gezonde en glanzende vacht.

Een volwassen rat eet ongeveer 20-40 gram voer per dag. Verder kunt u het rattenmenu wat aanvullen met groente en fruit, echter niet te veel ter voorkoming van diarree. Zorg dat de ratten altijd iets te knagen hebben, anders kunnen hun tanden te lang worden, wat problemen kan geven.

Verder maakt u de ratten blij met af en toe een snack, bijvoorbeeld een knabbelstick of, zeer populair, een yoghurtsnoepje.

WETENSWAARDIGHEDEN
Ratten zijn sociale dieren en daarom is het verstandig om tenminste twee ratten van hetzelfde geslacht te nemen. Een rat die alleen gehouden wordt moet minimaal 2 uur per dag aandacht van zijn verzorger krijgen. Heb je hier niet iedere dag tijd voor, dan is het beter om 2 of meer ratten aan te schaffen.

Er moet zo vroeg mogelijk begonnen worden met het tam maken van de ratten, echter niet meteen na aankoop! De ratten moeten zich eerst wat thuis voelen en de geur van de verzorger gaan kennen. Ratten zijn hoogst intelligente, levendige dieren die een hechte band met hun verzorger aangaan. Goed gesocialiseerde ratten bijten zelden, en zijn erg leuke speelkameraadjes voor kinderen.

Vanwege hun intelligentie kunnen ratten veel leren. Een rat die vertrouwen in zijn verzorger heeft, zal zich sterk aan hem/haar gaan hechten en leert zelfs naar zijn naam luisteren. Ratten vinden het meestal prettig om uit hun kooi gehaald te worden. Ze zijn altijd wel in voor een knuffel of wat aandacht.
Til een rat nooit aan de staart op. Dit kan verwondingen veroorzaken. Als je een rat aan de staart wilt oppakken, doe dit dan aan de wortel van de staart, terwijl je met de andere hand de buik ondersteunt. Een rat die al tam is, hoef je niet aan de staart op te tillen, maar kun je met de hand onder de borst oppakken. Behandel je een jonge rat goed, dan zal het tam maken geen enkel probleem geven.
Ratten zijn knaagdieren! Dus als je ze los laat lopen zullen ze aan van alles willen knagen. Ook aan dingen die gevaarlijk voor ze zijn, zoals elektrische draden, giftige kamerplanten en plastic zakken. Voor dit laatste telt natuurlijk ook dat een rat er in kan kruipen en zo kan stikken. Ook het likken aan voedselresten of eten uit de asbak is niet bepaald gezond. Let ook op, dat je de rat nooit alleen achterlaat met bijv. de hond of kat!

VOORTPLANTING
Als men met ratten wil fokken, is het raadzaam om eens je licht op te steken bij een ervaren fokker, en te zorgen dat je de jongen kwijt kan. Een nest met 15 jonge ratjes is geen zeldzaamheid! Een vrouwtje moet minstens 4 maanden oud zijn om mee te fokken, en voor het eerste nestje zeker niet ouder zijn dan 9 maanden. Zo'n 22 dagen na de bevruchting kunt u het nest verwachten, meestal met 6 tot 12 jongen, ook wel rittens genoemd.

Als de jongen zo'n 4 à 5 weken oud zijn en minimaal 75 gram wegen, moet u ze apart van de ouders zetten, en ook de mannetjes en de vrouwtjes scheiden.

GEZONDHEIDSZORG
Een gezonde rat is actief, eet en drinkt goed, heeft een schone neus en kijkt helder uit zijn ogen. Wordt hij wakker, dan komt zijn snuit direct omhoog om de omgeving te verkennen. Diarree, wat regelmatig voorkomt bij ratten, wordt meestal veroorzaakt door verkeerde of bedorven voeding. Er is een medicijn tegen diarree te koop. Zijn de klachten ernstig (als de rat niet meer wil eten of drinken) of houdt het enkele dagen aan, dan kun je het beste naar de dierenarts gaan. Bij diarree is het aan te raden even geen natte groente of fruit te geven. Als de snijtanden niet afslijten doordat ze scheef staan t.o.v. elkaar of omdat de boven of ondertanden ontbreken, dan zullen de tanden blijven doorgroeien. De rat vermagert sterk omdat hij niet goed meer kan eten. Het is aan te raden regelmatig de snijtanden van de rat op doorgroeien te controleren. Te lange tanden kunnen door een dierenarts worden bijgeknipt. Ademhalingsproblemen worden vaak veroorzaakt door tocht of omdat er teveel stof vrijkomt uit de bodembedekking. De rat niest regelmatig en er komt een dunne waterige vloeistof uit zijn neus, die hij veelvuldig wegpoetst. Bij ernstige verkoudheid is de ademhaling reutelend en proestend. De ogen zijn vochtig en het dier is lusteloos. Een rat met verkoudheidsverschijnselen moet zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Een van de meest voorkomende aandoeningen bij (vooral oudere) ratten is de tumor. Vaak zijn tumoren bij mannetjes te vinden in de oksels of liezen en bij vrouwtjes aan de tepels. Het ontstaan van tumoren is vaak erfelijk bepaald. Sommige soorten hebben er meer last van dan andere soorten. Een tumor moet altijd door de dierenarts behandeld worden. Controleer je ratten goed op de aanwezigheid van bobbeltjes en knobbeltjes. Hoe eerder je erbij bent hoe beter. Uitwendige parasieten zoals vlooien, luizen, teken en mijten voeden zich met bloed of afvalresten van de huid. Een gezonde rat heeft een zurige huid, waar parasieten niet van houden. Wanneer de weerstand van de rat afneemt, neemt de vatbaarheid voor parasieten toe. Onze huisdierenspeciaalzaak heeft een goed middel tegen uitwendige parasieten. Mocht de behandeling niet baten, dan is er wellicht iets anders aan de hand en kunt u het beste naar de dierenarts gaan. Het is aan te raden regelmatig de vacht van de rat te controleren op parasieten.

TOT SLOT
Zoals uit het voorgaande blijkt zijn ratten lieve, vriendelijke en intelligente dieren die makkelijk te verzorgen zijn. Ze zijn erg aanhankelijk en heel geschikt voor kinderen.

Ze hebben veel sociale aandacht nodig en worden helaas niet oud. Ratten kunnen zich gedragen als kleine hondjes, je zult er zeker veel plezier van hebben!