De goudvis


DE GESCHIEDENIS

Meer dan duizend jaar geleden werden in zuid China de eerste goudvissen gekweekt. De Carassius auratus was een van oorsprong donker geschubde karper, die verspreid over het lichaam oranjerode schubben vertoonde. Hieruit kweekte men de eerste goudvissen, die uitsluitend de hofvijvers van de keizer bevolkten.
Van daaruit werd de goudvis overal in China populair. Nog steeds wordt de goudvis in China als een symbool voor rijkdom en geluk beschouwd. Vanaf de 12e eeuw werden goudvissen in speciale vaten en schalen van keramiek gehouden. Al snel kwamen er verschillend gekleurde goudvissen, en ontstonden er merkwaardige en nu beroemde vormen als "leeuwenkop" en "Shubunkin". Ontdekkingsreizigers brachten in de 18e eeuw de eerste goudvissen mee naar Europa. Deze makkelijk te verzorgen koudwatervis veroverde al snel het hart van de Europeanen.
Over het gehele continent was het houden en kweken met deze vissen uiterst populair, waardoor een snelle verspreiding volgde.

HUISVESTING
Goudvissen zijn sociale dieren en dienen dus niet in hun eentje, maar met een paar andere goudvissen samen gehouden te worden. Het is goed om alle goudvissen tegelijkertijd in het aquarium te plaatsen.Heel belangrijk is het verder dat de goudvissen in een aquarium over een interessante, afwisselende omgeving beschikken. Diverse waterplanten, stenen en een bodembedekking van niet te grof materiaal zijn dan ook absolute vereisten. Goudvissen zwemmen graag in groepjes door het water, waarbij ze voortdurend op zoek zijn naar wat voedsel. Wat ze hierbij graag doen is met hun snuit in de bodem wroeten, als ze naar voedsel zoeken. Dit biedt de dieren de noodzakelijke afleiding en beweging en houdt ze psychisch en lichamelijk gezond. We moeten er wel rekening mee houden dat goudvissen groeien en dat ze als ze ongeveer 15 - 20 cm lang zijn, wel over tenminste 250 liter water moeten kunnen beschikken. Een vis, ook een goudvis, is er op gebouwd om flink te kunnen zwemmen. Kies voor goudvissen dan ook een zo ruim mogelijke behuizing, een rechthoekig aquarium is hiervoor uitermate geschikt. In een kleine kom kunnen ze alleen maar rondjes draaien! Een ander nadeel van de viskom is dat door de komvorm het wateroppervlakte dat direct met de lucht in contact komt, veel te klein is. Daardoor dreigt voortdurend het zuurstofgehalte van het water te laag te worden.

DE VOEDING
Het is raadzaam de vissen 's morgens te voeren en niet meer visvoer te geven dan er direkt opgegeten kan worden. Bij goudvissen en sluierstaarten volstaat het om eenmaal per dag een matige hoeveelheid speciaalvoer op het water te strooien. Als voeding voor sluierstaartgoudvissen gebruikt u speciale zinkende korrels, die voorkomen dat ze zwemproblemen krijgen als ze tijdens het eten teveel lucht binnen krijgen.

Omdat goudvissen van afwisseling in hun voeding houden, is het raadzaam een paar maal per week een ander voer te geven. Als bijvoeding zijn o.a. watervlooien, muggenlarven en artemia zeer geschikt. Deze kleine waterdiertjes zijn zowel gevriesdroogd in een potje als in handige porties ingevroren verkrijgbaar. Voer wat niet direct opgegeten wordt dient u zo snel mogelijk (met behulp van een visnetje) te verwijderen om verontreiniging te voorkomen.

WETENSWAARDIGHEDEN
Goudvissen en sluierstaarten worden tot de koudwatervissen gerekend. Maar dat betekent niet dat men ze zomaar van vers leidingwater, ongeacht de temperatuur, kan voorzien. Goudvissen mogen nooit bloot worden gesteld aan plotselinge temperatuurschommelingen. Bij het verversen van het aquariumwater dient het nieuwe water altijd dezelfde temperatuur te hebben als het water waarin de vissen op dat moment zwemmen. Zet het nieuwe water liefst een dag van tevoren in een andere bak of schone emmer al klaar. Het water neemt dan de kamertemperatuur aan, wat meestal dezelfde temperatuur is als het aquariumwater. Met behulp van een aquariumthermometer is dit makkelijk te controleren. Voeg bij het gebruik van vers leidingwater altijd een watervoorbereider toe, om schadelijke stoffen te neutraliseren en de slijmhuid van de vissen te beschermen. Het is heel belangrijk om regelmatig een gedeelte van het aquariumwater te verversen.

Als u om de twee à drie weken 20 % van het water ververst, voorkomt u een vervuild aquarium en grote schommelingen in de watersamenstelling. Door het gebruik van een hevelslang bij het verversen, kunt u gelijktijdig de bodemvervuiling afhevelen. Aquariumplanten zijn niet alleen als versiering van het aquarium bedoeld. De groene planten halen afvalstoffen uit het water en zorgen voor extra zuurstof in het water, waar juist goudvissen een grote behoefte aan hebben. Daarnaast zijn waterplanten voor veel vissen een belangrijke voedselbron. Geschikte waterplanten voor een koudwateraquarium zijn: waterpest, waarvan de vissen ook graag eten, hoornblad, penningkruid en groene cabomba.Plaats een aquarium niet in buurt van het raam. Direct zon licht veroorzaakt o.a. een dunne laag alg op het glas, wat het zicht in het aquarium bederft. Overigens is dit laagje alg met een speciale algenmagneet makkelijk van de ruit te verwijderen.

VOORTPLANTING
Het kweken van goudvissen en sluierstaarten is niet zo moeilijk als men beschikt over een ruim aquarium of vijver. De kweekbak wordt ingericht met veel fijnbladige waterplanten, bijvoorbeeld waterpest en hoornblad.

De temperatuur van het water moet ongeveer 20 graden zijn, zodat de goudvissen paarrijp worden. Zodra het vrouwtje kuit begint te schieten (eitjes legt) achtervolgt het mannetje haar en bevrucht de eitjes die zij net gelegd heeft. De eitjes zijn zeer kleefkrachtig en hechten zich aan de waterplanten. Na een paar dagen zullen de eitjes uitkomen, en hangen de jonge visjes aan de waterplanten en aquariumwand. Hun groei wordt bevorderd door toediening van fijn voer, speciaal geschikt voor eierleggende vissen. De eerste tijd zijn de goudvissen donkerbruin van kleur, en kleuren later door het zonlicht rood.

GEZONDHEIDSZORG

De behoefte aan zuurstof van goudvissen en sluierstaarten is groot. Doordat, als de temperatuur van het water te hoog oploopt, het zuurstof gehalte daalt, komen vissen naar de oppervlakte om "lucht te happen". Ditzelfde verschijnsel ontstaat indien een aquarium of vijver overbevolkt is en teveel vissen zuurstof voor hun ademhaling gebruiken. Uiteindelijk kan dit fatale gevolgen voor de vissen hebben. Het verversen van het water, het gebruik van een luchtpomp, of een oxydator die zonder het gebruik van een pomp zuurstof aan het water toevoegt, zijn mogelijke oplossingen voor deze problemen.

Het is van groot belang om regelmatig het gedrag van uw goudvissen te observeren. Een gezonde vis heeft een rustige ademhaling (let op de kieuwen!) een mooie ronde lichaamsvorm, heldere ogen en de schubben sluiten glad aan. De vinnen staan stevig op de vis en zijn niet beschadigd. Ziet u afwijkingen op de huid zoals vlekken of stippen die er normaal niet zijn, heeft uw vis rafelige vinnen, of is uw vis vermagerd, vraag dan even advies bij uw Discus huisdierenspeciaalzaak.

Bepaalde dampen kunnen schadelijk voor uw vissen zijn! Plaats het aquarium dus tijdelijk in een andere ruimte als u aan het schilderen bent. Ook bij het gebruik van een spuitbus met insecticiden is het raadzaam eerst de gebruiksaanwijzing goed te lezen.