Tropische vissen


HET TROPISCH ZOETWATERAQUARIUM

Als u vooral in een specifieke vissoort geinteresseerd bent, let u vooral op de eisen die deze vissoort stelt. Hoe groot zijn de vissen, welk type aquarium hebben ze nodig?
Vervolgens kiest u de bak die bij deze vissoort past.
U kunt ook uitgaan van het aquarium zelf, bijvoorbeeld omdat u dit decoratief vindt of omdat uw ruimte beperkt is. In dat geval beslist u als eerste wat voor aquarium u wilt kopen. Hoe groot moet het zijn, welke vorm moet het hebben en waar komt het te staan? Daarna kiest u vissen die goed in de door u gekozen bak kunnen leven.

VISSEN KIEZEN
Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over welke vissen u wilt gaan houden. Elke vissoort heeft zijn eigen verzorging nodig en niet elke vis is geschikt voor elk aquarium. Wilt u verschillende vissoorten bij elkaar zetten, dan moet u nagaan of ze onder dezelfde omstandigheden leven en of ze elkaar niet zullen hinderen of aanvallen.

Vissen maken vaak gebruik van een specifieke waterlaag. Zo zijn er vissen die vooral op de bodem blijven, terwijl andere vooral bovenin rondzwemmen. Kies niet allemaal soorten die in dezelfde waterlaag leven maar probeer dit te verdelen. In onze winkel kunnen wij u goed informeren.

Natuurlijk moet u rekening houden met het aantal vissen dat in uw aquarium past. Een vuistregel is om niet meer dan één centimeter vis per liter water te nemen. Ga bij het berekenen van het aantal liter water niet uit van de bakmaat maar trek de ruimte die wordt ingenomen door bodem en decoratie er af! Houd er ook rekening mee dat de vissen vaak nog zullen groeien.

HET AQUARIUM
De bekende vissenkom of een zuilaquarium is voor de meeste vissoorten geen goede behuizing. Het contact met de lucht is in verhouding met de hoeveelheid water te klein, waardoor beluchting noodzakelijk is. Daarnaast biedt deze vorm de vis weinig ruimte om heen en weer te zwemmen en is er geen dichte achterwand die de vissen veiligheid biedt. Hoe groter het aquarium, hoe gemakkelijker het is om de waterkwaliteit constant te houden.

Plaats het aquarium op een rustige plek. Zet het niet in de zon, want daardoor zal er veel algengroei optreden. Let er op dat het aquarium precies waterpas moet staan om breuken te voorkomen en leg schokabsorberend materiaal (bijv. polystyreen) tussen de bodem en de ondergrond. Spoel de bodembedekking goed schoon, omdat je anders veel vuil in je aquarium aanbrengt.

Koop niet direct vissen, maar zorg er voor dat het aquarium geheel is ingericht met planten en de juiste watersamenstelling voor de vissen heeft.
Controleer ook de nitrietwaarde met een meetsetje (in de winkel te koop), of laat het water testen in onze winkel.
Pas als het water de juiste hoeveelheid bacterieen bevat en een goede nitrietwaarde kunt u voorzichtig wat vissen plaatsen.

Laat de vissen die u koopt niet meteen in het aquarium los, ze kunnen een shock krijgen als de waterwaardes te erg verschillen. Leg dus eerst de zak in het aquarium, zo komt de temperatuur van het water in de zak en die van het aquarium op een gelijk niveau.
Na ongeveer een kwartier maakt u de zak open en voegt u wat van het aquariumwater toe, om de vissen te laten wennen aan de watersamenstelling. Blijf dit om de vijf minuten herhalen, tot het merendeel uit aquariumwater bestaat.
Nu kunnen de vissen met een netje worden uitgevangen en in het aquarium geplaatst. Het is beter om het vervoerswater weg te gooien, dit zit vol afvalstoffen.

Let goed op of de vissen de komende dagen geen ziekteverschijnselen hebben opgelopen. Als alles gezond lijkt kunt u voorzichtig meer vissen plaatsen.

Controleer regelmatig de waterkwaliteit, en ververs elke twee of drie weken tot een derde van het aquariumwater.