de Kanarie


DE GESCHIEDENIS

De kanarie stamt inderdaad af van de Canarische eilanden.
Tegen het eind van de 15e eeuw werden deze bijzondere vogeltjes door zeelieden meegebracht van de Canarische eilanden via de Azoren en Madeira naar het Spaanse vasteland.

Hier werden door Spaanse monniken de eerste kanaries gekweekt. Bijzonder mooi waren deze eerste kanaries niet, donkergroen met een bruingrijze aftekening en slechts zo'n 12 cm groot. Door eeuwenlang kweken en selecteren zijn de mooie kleuren en vormen ontstaan. Kanaries worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen: zangkanaries, met als bekendste de Harzerkanarie of de Waterslager, de kleurkanaries, waaronder de vele tientallen verschillende kleurslagen vallen en ten slotte de postuurkanaries,waarvan de Glosterkanarie met zijn mooie kuif een van de bekendste is.

HUISVESTING
In uw huisdierenspeciaalzaak zijn verschillende modellen kanariekooien verkrijgbaar. Kies voor een ruime liefst rechthoekige kooi (minimaal 40x25x35 cm hoog), met houten zitstokken van minimaal 12 mm dik. De kooi van de kanarie moet op een lichte, vocht en tochtvrije plaats gezet worden, zonder dat de zon de hele dag in de kooi schijnt.Als dat toch zo is, zorg dan voor een schaduwplekje. Zorg dat de kooi niet op de vensterbank of vlak bij een radiator staat, anders zijn er voor de kanarie teveel temperatuursverschillen tussen dag en nacht. Zet of hang de kooi op ooghoogte, u doet daarmee de vogel echt een plezier. Als bodembedekking worden i.p.v. schelpenzand steeds vaker plantaardige korrels gebruikt (met milieukeur, dan kan alles met het schoonmaken in de groencontainer!) Deze bodembedekker stuift veel minder, en neemt beter vocht op. Door deze bodembedekking mengen we vogelgrit met maagkiezel, nodig voor de mineralen en een optimale spijsvertering. De kanariekooi wordt minimaal éénmaal per week verschoond, waarbij ook de zitstokjes gewassen moeten worden.

DE VOEDING

Kanaries zijn zaadeters. Het hoofdvoer voor kanaries, kanarie(zang)zaad, bestaat dan ook uit een mengsel van verschillende zaden. Kanaries pellen het zaad, de zaaddopjes blijven in het voerbakje achter. Blaas elke dag deze lege zaaddopjes weg, en pas als alle zaden bijna op zijn weer bijvullen. Naast dit hoofdvoer bestaat de dagelijkse voeding voor 30 % uit eikrachtvoer. In dit eikrachtvoer zitten o.a. dierlijke eiwitten die van groot belang zijn voor de conditie van uw kanarie. Ook trosgierst (zaden in de halmen) of een kanariecracker mag in de kooi nooit ontbreken. Het is heel gezond en geeft uw kanarie een goede afleiding.Verder maakt een mineraalblokje of een stuk sepia het menu compleet. Ook groenvoer of wat fruit mag u aan uw kanarie geven, maar wel steeds een klein stukje. Wat kanaries lekker vinden, is bijvoorbeeld andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinasappel. Door het eten van teveel of nat groenvoer, kan diarree ontstaan. Voor kanaries moet u elke dag het drinkwater (niet te koud) verversen.

WETENSWAARDIGHEDEN
Als u een zangkanarie wil aanschaffen, koop dan een mannetje, vrouwtjes kanaries zingen namelijk niet. Mannetjes bakenen met hun zang hun territorium tegen hun rivalen af. U kent dit gedrag van bijvoorbeeld de merels in de tuin. Elke kanarie zingt anders, en er zijn ook rassen die speciaal voor de zang gekweekt worden zoals bijvoorbeeld de Harzerkanarie of de Belgische Waterslager. Door de centrale verwarming kan de omgeving van de kanarie vrij droog zijn waardoor het absoluut noodzakelijk is de kanarie regelmatig te laten baden. Hiervoor zijn speciale badjes verkrijgbaar die voor de deuropening van de kooi geplaatst kunnen worden. Wel elke dag het badwater verversen. Als uw kanarie geen gebruik maakt van het vogelbad kunt u hem regelmatig een douche geven met een plantenspuit. Gebruik hiervoor alleen schoon water met een temperatuur van ongeveer 25 gr.C. Kanaries mogen rustig regelmatig los rondvliegen, waarbij u wel op moet letten dat ze niet van de kamerplanten eten, omdat sommige giftig kunnen zijn. Let op dat u dit het eerst in de avonduren doet, als het buiten wat donker is, dan zal hij niet zo makkelijk tegen het raam aan vliegen. U kunt natuurlijk ook de gordijnen sluiten om hem te laten wennen. Let altijd goed op andere huisdieren zoals hond of kat, en controleer of ramen en deuren goed gesloten zijn! Als de kanarie niet terug in zijn kooi wil, de kanarie in geen geval opjagen. Als u de kanarie buiten de kooi niet te eten geeft, beschikt u over hét middel om problemen bij het terugkeren naar de kooi op te lossen.

VOORTPLANTING
Als u met de kanaries wil gaan broeden, vraag dan bij uw huisdierenspeciaalzaak om het juiste bijpassende popje. Koop de popkanarie bij voorkeur voor januari, zodat ze voor het broedseizoen (maart/april) begint, tijd hebben om aan elkaar te wennen. Er zijn verschillende soorten nestjes bij uw huisdierenspeciaalzaak te koop. Kanaries hebben de voorkeur voor een open nestkastje of een nestkorfje. Zorg voor voldoende nestmateriaal zoals sharpie (korte katoenen draadjes), gras, kokosvezel e.d. Zodra het popje haar nest heeft afgebouwd, zal zij haar eerste (blauw/groen) eitje leggen. Om te voorkomen dat ze meteen al op het eerste eitje gaat broeden, vervangt u het eitje met een plastic lepeltje voor een plastic eitje. Bewaar de eitjes voorzichtig in wat zacht materiaal en keer ze elke dag even. Pas als alle 4-6 eitjes gelegd zijn legt u alle echte eitjes terug in het nest. Alle jongen zullen nu op dezelfde dag uitkomen. Op deze manier voorkomt u een te groot leeftijdsverschil tussen de jonge kanaries. Het popje broedt alleen en wordt niet afgewisseld door het mannetje.Wel zal het mannetje het vrouwtje tijdens het broeden voeren. De kanaries moeten tijdens het broeden veel rust krijgen. Na ongeveer 14 dagen komen de eitjes uit en na een dag begint het popje met het voeren van de jongen. Het is nu ook belangrijk dat u een aantal malen per dag vers eikrachtvoer aan de vogels verstrekt om ze te stimuleren hun jongen te voeren. Na drie weken verlaten de jongen hun nest, maar worden nog wel enige tijd gevoerd door hun ouders. Op een leeftijd van 30 dagen zijn de jonge kanaries zelfstandig.

GEZONDHEIDSZORG
Minstens één maal per jaar is uw kanarie in de rui. U herkent deze periode door de vele losse veertjes die u in zijn kooi vindt. Dat vernieuwen van het verenkleed kost meer energie dan u denkt, het verlaagt sterk zijn weerstand. Het is dan ook aan te raden gedurende deze periode extra vitaminedruppels en mineralen aan het voer toe te voegen. In de natuur houden vogels door krabben etc. hun nagels kort. Wij moeten ze een handje helpen. Dat knippen kunt u best zelf, als u maar zorgt dat u de nagelader niet doorknipt. U kunt de nagels ook laten knippen in uw huisdierenspeciaalzaak. Een gezonde kanarie is levendig en laat zich regelmatig horen. Blijft uw kanarie echter op de grond zitten, of steekt hij zijn kop tussen zijn veren, dan is er duidelijk iets mis. Zet de kanarie op een constant warme plaats (max. 35 gr.), controleer of de ogen en neusgaten van uw kanarie schoon en helder zijn en of hij geen diarree heeft. Aarzel niet, en raadpleeg in zo'n geval altijd meteen uw DISCUS huisdierenspeciaalzaak of dierenarts.